"Bbdah"

Kadang-kadang mengena, kadang-kadang tidak…

ONE DAY WITH REPORTER.

Posted by suhardi on 22 February 2008

Bergambar dengan Pn. Rohana Mat Nawi ( wartawan utusan Malaysia,Bahagian Jenayah)

5 February 2008, it is the beginning of my journey to go out only one day with reporter. This journey actually is to complete a part of our assignment for journalism paper. For this assignment, I choose Utusan Malaysia Company in Kelantan, to make it simpler. It is because, at the time it semester break, and already have transport at my village to go to the company. I think it is difficult to search that company, but with address which I get from Utusan Malaysia newspaper, it makes me easier to found the company at Kota Baharu.   

At Utusan office, I meet their secretary and give the explanation why I come there. She orders me to meet their boss, to get the permission for this assignment. Wan Zulkifli Wan Jusoh is their boss. After introduce my self and told to him an explanation, he does not have any problem to allow me to go out with their reporter but I must came again tomorrow morning because all their reporter is already go out to cover their news.       

 Next day, I come again to the company. It is already 9.00 A.M, but the office still closed. After five minute waiting, their secretary arrived at the office. She asks me to wait because their reporter not coming yet. After fifteen minute their boss arrived at the office. He asks me to follow Pn. Rohana cover the news. She especially writes about crime news. She is 42 years old, and already works as a reporter for 20 years. She is not University graduated student. Her ambition is journalism and for this reason, she takes journalism course to complete her ambition.     

 For today, she not covers crime news but cover about ‘Asyura’ ceremony. We arrive at ceremony at 10.30 AM. After take a picture and asks question to the owner which give the sponsor for this ceremony, she takes the time to ask other people which came at the ceremony.        

After fourteen minute at the ceremony, we go back to office. At the office, I can see how she writes the news about the ceremony and send to her editor at Kuala Lumpur. I also can see another reporter write about local news. After two hour spend time at the office to see and talking among reporter, I request to finish this assignment. After giving thank you to all staff at the office, I go back to home. It is new experience for me.

### Ends…

2 Responses to “ONE DAY WITH REPORTER.”

  1. loko said

    Malangnya jika setitik tinta manjadi dosa, bertuahnya jika ia menjadi pahala

  2. Haiqal said

    Em masa semester 3, aku pun kena buat assignment Sehari Bersama Wartawan ni….memang penat sangat2 almaklum la dari pagi sampai lewat mlm……tambah lak terpaksa naik 3@4 transport untuk sampai ke destinasi.. Badan memang tak terdaya dah, kalau orang tolak, rasanya jatuh macam tu jer huhuhu..Walaupun penat tapi bila memikirkan pengalaman yang bukan mudah untuk dapat macam tu je menyebabkan aku rasa seronok sangat…

    Dulu aku pun pilih wartawan dari Utusan Malaysia…Aku xtau wartawan mana yang akan aku ikut sebab mengikut pihak Utusan, wartawan yang ada “assignment” ari tu, aku akan ikut wartawan tu la…Hari Sabtu……..biasanya xramai wartawan…Lastly, aku dapat (tu pun kna tunggu lama, ye la aku sampai kul 8.30, waktu shif dia kul 10 lbh) wartawan Cina, pompuan, aku xkisah pun lagi aku suka sebab dia wartawan jenayah..tu yang best tu, mencabar…….Aku memang suka bila kes2 yang memerlukan tindakan yang agresif , aktif dan sewaktu dengannya hehe tapi debaran di hati tu mesti la ada hehe……..Nervousness is normal bak kata lecturer aku…Dia pun akan jadi gementar bila tiba2 kna bagi speech kat depan orang ternama..hehe..takut jugak…. haha

    Bila buat assignment ni, baru aku tahu bukan senang untuk menjadi seorang wartawan lebih2 bahagian crime….Terpaksa berkejar2….ke sana ke sini, bukan macam wartawan biasa, kalu nak buat interview, buat jer appointment, pihak tententu setuju nak ditemuramah dah setel….Wartawan jenayah, kna sentiasa standby klau tiba2 ada kes..Tgh mkn pun kdg2 terpaksa tinggalkan….. Aku salute la bila wartawan jenayah ni pompuan… But its an exciting experience actually..For me la…:)..Lecturer aku (pompuan) pernah citer, dia terpaksa menyamar sebagai lelaki semata2 masa jd wartawan untuk satu kes dadah, ikut polis buat operasi kat dalam hutan…tapi satu jer la, kna pakai seluar, tu yang xbest tu huhuhu……Apepun enjoy dengan assignment SEHARI BERSAMA WARTAWAN ni. Cuma yang xbest tu bila kna present kat depan hehe………

    *JUST nak kongsi pengalaman :)…Yang xbetul aku merepek tu maaf la yer…….Mungkin ada yang aku bagi pendapat ke komen 2 xsemestinya betul di pandangan mata orang lain..Betul x??????????????..Yang pasti aku tetap aku………………..:).. Chaiyok3x……..🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: